מהי מחלת כף הרגל והפה הידיים (HFMD)?
HFMD היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי קבוצה של וירוסים, לרוב נגיף קוקסאקי. וירוסים אחרים הגורמים ל-HFMD כוללים את ה- enterovirus ואת וירוס אפשטיין-בר. זוהי מחלת ילדות שכיחה שמתפשטת בדרך כלל באמצעות מגע ישיר עם אדם נגוע או באמצעות מגע עם חפצים שאדם נגוע נגע בהם. למרות ש-HFMD נפוץ, אין מדובר במחלה הנגרמת על ידי חיידקים. למעשה, זוהי אחת המחלות הבודדות שיכולות להתפשט באמצעות סוגים שונים של מגע, כולל מגע, שיעול והתעטשות. HFMD מכונה לפעמים גם פיתוי דואר, ואנשים נגועים מכונה לפעמים בהומור כ"נשאי מחלות כף הרגל והפה".
גורמים ל-HFMD
HFMD נגרמת על ידי וירוסים רבים ושונים, כולל וירוס Coxsackie, enterovirus ו-Epstein-Barr virus. זה מועבר בדרך כלל דרך צואה-פה, מה שאומר שאדם נדבק על ידי בליעת טיפות מהשיעול או התעטשות של אדם נגוע. HFMD נפוץ בעיקר בקרב ילדים בגילאי 6 חודשים עד 5 שנים וניתן להתפשט באמצעות רוק, דם ונוזלי גוף אחרים. HFMD נפוץ ביותר במהלך החודשים הקרירים של השנה, והוא נדיר באזורים טרופיים מכיוון שהיתושים, המפיצים את הנגיף, אינם משגשגים בקווי הרוחב הללו.
תסמינים של HFMD
לרוב האנשים עם HFMD יש מחלה קלה שנמשכת בדרך כלל בין שבוע לשבועיים. תסמינים של HFMD כוללים חום, כאב גרון, פצעים בפה ופריחה בעור על הידיים והרגליים. תקופת הדגירה של HFMD היא בדרך כלל בין 3 ל-10 ימים. פריחה בכפות הידיים והרגליים היא התסמין השכיח ביותר של HFMD. הפריחה מופיעה כשלפוחיות כואבות מלאות נוזלים בכפות הידיים וכפות הרגליים. לרוב האנשים עם HFMD יש פצעים כואבים בפה, שעלולים להיות כה חמורים עד שהם גורמים לקושי באכילה ובשתייה. הפצעים יכולים גם לגרום לכאב בבליעה. חום הוא סימפטום שכיח של HFMD, והוא יכול להימשך בין 2 ל-5 ימים.
סיבוכים של HFMD
חלק מהאנשים עם HFMD עלולים לחוות סיבוכים, כולל זיהום במערכת העיכול, התייבשות וזיהום במפרקים. התייבשות חמורה - זהו סיבוך נדיר אך חמור של HFMD, והוא עשוי לדרוש אשפוז. זיהום במפרקים – זהו סיבוך נדיר נוסף של HFMD בו הנגיף תוקף את המפרקים וגורם לכאבי פרקים, נפיחות ואדמומיות.
אבחון של HFMD
האבחנה של HFMD מבוססת בדרך כלל על הסימנים והתסמינים של האדם. כדי לאשר את האבחנה של HFMD, ספק שירותי בריאות עשוי לבקש גם בדיקות דם ותרביות ספוגית מהפצעים בפה. אם ספק שירותי בריאות חושד שייתכן שלאדם יש HFMD, ניתן לבדוק את הרוק של האדם לאיתור נגיף Coxsackie. בדיקות דם יכולות גם לזהות את נגיף קוקסאקי.
טיפול ביתי עבור HFMD
ישנם מספר צעדים שאנשים עם HFMD יכולים לנקוט כדי להפחית את הסיכון שלהם להפיץ את הנגיף לאחרים, כולל שטיפת ידיים לעתים קרובות, הרחקת הידיים מהפה וכיסוי הפה בעת שיעול. מכיוון שפצעי הפה הקשורים ל-HFMD יכולים להיות כואבים מאוד, אנשים עם הזיהום עלולים להתפתות לגעת בפצעים ואז להכניס את האצבעות לפה. זה מגביר את הסיכון להפצת הנגיף. הטיפות משיעול יכולות לנוע עד 6 מטרים, ולכן חשוב להשתעל לתוך טישו ואז להשליך את הרקמה לסל האשפה.
כיצד להפחית את הסיכון להתפשטות HFMD
אנשים עם HFMD צריכים להימנע משיתוף פריטים שנמצאים במגע תכוף עם הפה והידיים שלהם, כגון כוסות שתייה, כלים ומגבות. אנשים עם HFMD צריכים גם להימנע משיתוף מיטות, כריות וצעצועים עם אנשים אחרים. חשוב לציין שאנשים עם HFMD יכולים להדביק אחרים רק בזמן שהם באמת מראים תסמינים של הזיהום.
מתי לפנות לטיפול רפואי עבור HFMD
פנה לטיפול רפואי אם אדם עם HFMD חווה התייבשות חמורה, כאבי פרקים או נפיחות. פנה לטיפול רפואי אם לילד מתחת לגיל 12 חודשים יש HFMD, מכיוון שזה יכול להיות סימן לזיהום מולד בהרפס ודורש טיפול רפואי מיידי. חשוב לציין שאנשים עם HFMD אינם צריכים להיות מבודדים, אך אסור להם ללכת לעבודה או לבית הספר עד שהתסמינים שלהם יתפוגגו.